فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 54 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن یزدانی، ابراهیم فیروزی مجنده*، الهام شکرزاده فرد صفحات 1-30
    طی سال ها و دهه های اخیر رشد روزافزون شهرها و افزایش جمعیت شهری موجب افزایش تقاضا برای حمل و نقل عمومی شده است. اگر این افزایش متناسب با تخصیص خدمات و تسهیلات صورت نگیرد، مشکلات عدیده ای برای شهر و شهروندان ایجاد خواهد شد. از این رو همواره ضرورت انجام مطالعات و پژوهش های به روز به منظور سنجش کارایی و مطلوبیت خدمات دهی سیستم حمل و نقل عمومی در راستای شناسایی نقاط قوت و ضعف سیستم و مد نظر قرار دادن آن در برنامه ریزی های آتی، احساس می شود. بنابراین در تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی و قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی، آماره فضایی، نرم افزار GeoDa، مدل تحلیل سلسه مراتبی داده ها و مدل ترکیب خطی وزین به ارزیابی وضعیت سیستم حمل و نقل عمومی شهر اردبیل به لحاظ مطلوبیت خدمات دهی (کارایی) و سنجش ارتباط فضایی تراکم ایستگاه ها و خطوط اتوبوسرانی و فاصله از این عناصر با میزان کارایی حمل و نقل عمومی این شهر، پرداخته شده است. برای گردآوری داده ها روش های میدانی و اسنادی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر وجود الگوی خوشه ای در نظام توزیع فضایی ایستگاه های اتوبوس شهر اردبیل تایید می کند. این الگو باعث بروز نابرابری در مطلوبیت خدمات دهی در محلات مختلف شهر اردبیل شده است به طوری که میزان کارایی سیستم حمل و نقل عمومی شهر اردبیل در هسته ی مرکزی، محلات بخش شمالی، بخش هایی از محلات شرقی و جنوب غربی شهر بیشتر از سایر محلات بوده است. به نظر می رسد بخشی از این وضعیت متاثر از عدم وجود توازن و تعادل در توزیع فضایی تسهیلات حمل و نقل عمومی بوده است. به طوری که در مناطق با تراکم بیشتر ایستگاه ها و مرکز ثقل جغرافیایی سیستم اتوبوسرانی شهر و همچنین فواصل کمتر از ایستگاه ها و خطوط اتوبوسرانی، میزان مطلوبیت خدمات دهی و میزان کارایی سیستم بالاتر از سایر نواحی و محلات بوده است.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل عمومی، ایستگاه اتوبوس، کارایی، الگوی فضایی، شهر اردبیل
  • آمنه مالمیر*، حمیده عباسی، اسحاق هنری، پرویز وفایی صفحات 31-55

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فرسودگی شغلی کارکنان بر رفتار ضد شهروندی سازمانی کارکنان راهنمایی و رانندگی شهر همدان می باشد. روش تحقیق حاضر از نظر هدف،کاربردی؛ از نظر روش،ازنوع تحقیقات علی به شمار می رود.جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان راهنمایی و رانندگی شهر همدان به تعداد190 نفربودند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده و طبق جدول مورگان حجم نمونه آماری برابر 123 نفر انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده های پژوهش ، برای متغیرفرسودگی شغلی از پرسشنامه مسلچ (2001) و برای متغیر رفتار ضد شهروندی سازمانی از پرسشنامه فاکس و اسپکتور(2001) استفاده شده است . همچنین جهت افزایش روایی پرسشنامه ‎از نقطه نظرات اساتید متخصص بهره مند گردید. از روش آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شد مقدار آلفا برای رفتار ضد شهروندی0.90و برای  فرسودگی شغلی 0.87 به دست آمد . در این پژوهش، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss نسخه 22 و آزمون های کلوموگروف اسمیرنوف و تی استیودنت انجام شده است . با توجه به یافته ها درنتیجه گیری می توان گفت: بر اساس فرضیه اول بین خستگی (تحلیل عاطفی) کارکنان با رفتار ضد شهروندی سازمانی راهنمایی رانندگی شهر همدان تاثیر مثبت وجود دارد. براسا س آزمون فرضیه دوم می توان گفت بین از خود بیگانگی (مسخ شخصیت) کارکنان با رفتار ضد شهروندی سازمانی راهنمایی رانندگی شهر همدان تاثیر مثبت وجود دارد.براساس آزمون فرضیه سوم می توان نتیجه گرفت. بین فقدان موفقیت فردی (پیشرفت شخصی) کارکنان با رفتار ضد شهروندی سازمانی راهنمایی رانندگی شهر همدان تاثیر مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی کارکنان، کاهش موفقیت فردی، مسخ شخصیت، تحلیل عاطفی، رفتار ضد شهروندی سازمانی
  • سمیه علوی*، احسان اسفندیاری صفحات 57-89

    تلفات ناشی از حوادث ترافیکی در ایران بسیار تکان دهنده است که ضرورت انجام بررسی های بیشتر در زمینه اقدامات ایمنی را نشان می دهد. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد استان ها در ایمنی حمل و نقل جاده ای است. داده های پژوهش حاضر از سالنامه آماری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اخذ شده است. روش به کار رفته در این پژوهش، تحلیل پوششی داده ها (BCC) با متغیرهای ورودی وزنی در دو مرحله طبقه بندی استانی و بدون در نظر گرفتن طبقه بین استان ها بکار گرفته شد . در پایان نیز با بکارگیری روش اندرسون پترسون واحدهای کارا با یکدیگر از نظر کارایی مقایسه شدند. داده های پژوهش با نرم افزار DEA Solver تحلیل شدند. یافته های این تحقیق نشان داد که در مرحله اول 31 استان بدون هیچ گونه طبقه بندی با یکدیگر نسبت به شاخص های عملکردی ایمنی معرفی شده در سالنامه آماری وابسته به سازمان راهداری کل کشور با یکدیگر مقایسه شدند که استان های آذربایجان شرقی، البرز، خوزستان، سیستان بلوچستان، قزوین، گلستان، گیلان، لرستان، مرکزی و همدان ناکارا تشخیص داده شدند. در مرحله دوم استان ها بر اساس تعداد سفرهای باری و مسافری انجام شده به سه دسته طبقه بندی شدند و سپس هر استان در طبقه هم سطح تردد خود از لحاظ وضعیت کارایی مقایسه گشت. در این مرحله استان های گلستان، سیستان و بلوچستان، مرکزی، همدان، گیلان، البرز و لرستان ناکارا تشخیص داده شدند. نتایج اجرای روش اندرسون پترسون سه استان برتر را به ترتیب تهران، اصفهان و خراسان رضوی اعلام کرد. نتایج به دست آمده در هر مرحله میزان کارایی و همچنین میزان تغییر در ورودی ها (شاخص های عملکردی ایمنی) برای استان های ناکارا جهت رسیدن به مرز کارایی و بهینه و ساماندهی استان ها را مشخص می کند که می تواند در مدیریت و برنامه ریزی اقدامات ایمن سازی راه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایمنی جاده، سامانه حمل و نقل هوشمند، تصادف جاده ای، تحلیل پوششی داده ها، واحد مرجع
  • هادی فراست*، حسن مومنی، احمدرضا طوسی صفحات 91-114

    فرسودگی شغلی سازه ای چندبعدی است که در اثر فشارهای موجود در محل کار، نوع کار و سرخوردگی در کارکنان ایجاد می شودو منجر به تغییرات منفی در نگرش، روحیه و رفتار افراد در مواجهه با فشار شغلی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بهزیستی روانشناختی بر فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور شر خرم آبادمطالعه گردید. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی از نوع همبستگی است.جامعه پژوهش کارکنان پلیس راهور خرم آباد در سال 1398 بودند، 122 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.داده ها با کمک پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی و پرسشنامه فرسودگی شغلی جمع آوری گردید. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند.نشان می دهد که با توجه به ضریب همبستگی (0.68) 0.46 درصد از واریانس فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور شهر خرم آباد، از طریق بهزیستی روانشناختی، پیش بینی می شود، همچنین متغیرهای تسلط بر محیط 0.27  ؛ استقلال  0.25 ؛ ارتباط مثبت با دیگران  0.19 ؛ رشد شخصی 0.13 ؛ هدفمندی در زندگی 0.21 ؛ پذیرش خود 0.15، درصد از واریانس فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور شهر خرم آباد را پیش بین کردند.همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام در 4 گام انجام  گرفت که در گام پنجم بهزیستی روانشناختی ، تسلط بر محیط ، استقلال ، ارتباط مثبت با دیگران و هدفمندی در زندگی در تحلیل باقی ماندند و 0.47 درصد از واریانس فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور شهر خرم آبادرا  پیش بینی نمودند. نتایج حاکی از اهمیت متغیرهای بهزیستی روانشناختی در پیش بینی فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور می باشند. بنابراین برای بهبود فرسودگی شغلی کارکنان پلیس راهور می توان سطح بهزیستی روانشناختی آنان را فزایش داد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، فرسودگی شغلی، پلیس راهور
  • رضا جوادیان*، سید تیمور حسینی، محمدرضا حسن زاده، شعیب درویشی نیا صفحات 115-132

    در منطقه 2 شهرداری تهران بزرگ، هشت نقطه حادثه خیز شناسایی شده است، موارد متعددی از تصادفات با اشکال مختلف در این هشت نقطه رخ داده است. در سال 1396 تصادف فوتی 9 مورد، جرحی 225 مورد و خسارتی نیز 1353 مورد گزارش شده است.هدف اصلی از انجام این پژوهش، ارزیابی اثربخشی اصلاحات هندسی انجام شده در نقاط حادثه خیز بر میزان تصادفات بوده و این که اصلاحات انجام شده در نقاط حادثه خیز چه میزان بر تصادفات جرحی، فوتی و خسارتی تاثیر داشته است.این تحقیق براساس نوع هدف از انواع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش انجام کار، در رده تحقیقات توصیفی - تحلیلی به شمار آورد، بدین منظور نسبت به  تجزیه و تحلیل نقاط پر حادثه و ارزیابی اصلاحات انجام شده در محدوده منطقه 2 تهران اقدام  شد. برای بررسی اثربخشی اصلاحات نقاط حادثه خیز در سال 1396 و سال 1397 اطلاعات و آمارهای ماخوذه از پلیس راهور تهران بزرگ (فرم های کام 114) مورد بررسی قرار گرفته است تا ویژگی های عمده و روند حاکم بر تصادفات (کاهشی یا افزایشی) در نقاط حادثه خیز اصلاح شده در سال 97 نسبت به سال 96 برآورد شود. در نتیجه با اجرای این طرح در تصادفات فوتی و جرحی شاهد کاهش بوده ایم  ولی در تصادفات خسارتی تغییر آن چنانی حاصل نشد

    کلیدواژگان: اثربخشی، نقاط حادثه خیز، تصادفات، فضای شهری، ایمنی معابر
  • پوریا محمدیان یزدی، عبدالمجید قرنجیک*، علی یاراحمدی، آرش نقافی صفحات 133-150

    امروزه سیاست گذاری در زمینه ی قوانین راهنمایی و رانندگی در راستای انضباط بخشی به رفتارهای ترافیکی به ویژه در زمینه ی موتورسیکلت بسیار ضروری است. علی رغم تنوع روزافزون بسیار زیاد انواع موتورسیکلت به ویژه گسترش موتورسیکلت های برقی و ویژ گی های گوناگون آنها، فقط یک نوع گواهینامه برای رانندگی با آن وجود دارد. به علاوه، با توجه به فراگیری بسیار بالای استفاده از آن در کشور و معضلات موجود در جامعه از جمله در زمینه ی ترافیک، آلایندگی زیست محیطی ناشی از ترافیک، افزایش مصرف سوخت در ترافیک و چالش های مربوط به فضای پارک و مشابه آنها به ویژه در کلانشهرهای کشور، ضروت بازنگری در گواهینامه ی موتورسیکلت را اجتناب ناپذیر نشان می دهد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد مختلف و تبیین ضرورت های طبقه بندی گواهینامه های موتورسیکلت، به بررسی امکان سنجی این موضوع در کشور می پردازد. در این راستا با استفاده از روش شناسی کیفی و شیوه ی تحلیل محتوا و از طریق منابع اسنادی به بررسی قوانین راهنمایی و رانندگی در کشورهای مختلف جهان پرداخته است. یافته ها نشان می دهد در بسیاری از کشورهای جهان گواهینامه های موتورسیکلت بیش از یک نوع و اغلب، سه یا چهار نوع هستند که ویژگی های مختلفی برای هر یک از آنها تعریف شده است. این طبقه بندی در آمریکا اغلب دو دسته (در ایالت های مختلف)، در چین سه دسته، هند، ژاپن و اتحادیه ی اروپا چهار دسته و ترکیه و مالزی پنج دسته است. از این رو، در راستای انتظام بخشی بیشتر به رفتارهای ترافیکی و بهبود فرهنگ ترافیک، پیشنهادهایی از جمله می توان به بازنگری جدی در مقررات گواهینامه ی موتورسیکلت و اعمال طبقه بندی آن حداقل در سه دسته اشاره کرد.

    کلیدواژگان: گواهینامه ی رانندگی، گواهینامه ی موتورسیکلت، قوانین رانندگی، طبقه بندی گواهینامه، انواع موتورسیکلت
|
  • Mohammadhasan Yazdani, Ebrahim Firouzi Mejandeh *, Elham Shokrzadeh Fard _ Pages 1-30
    In recent years and decades, the increasing growth of cities and the increase in urban population has increased the demand for public transportation. If this increase is not commensurate with the allocation of services and facilities, there will be significant problems for the city and its citizens. Therefore, there is always a Necessity to conduct up-to-date studies and research to evaluate the efficiency and utility of public transport system service in order to identify the strengths and weaknesses of the system and to consider it in future planning. Therefore, in the present study, using descriptive-analytical method and capabilities of Geographic Information System, Spatial Statistics, GeoDa software, AHP model and WLC model to evaluate public transport system status in Ardabil city in terms of serviceability (efficiency) and measuring the spatial relationship of the density of bus stations and routes and the distance from these elements to the efficiency of public transport in this city. Field and library methods were used to collect the required research information. The results of the present study confirm the existence of a cluster pattern in the spatial distribution of Ardabil bus stations. This pattern has led to inequality in the utility of services in different locations of Ardabil city so that the efficiency of Ardebil public transport system in the central core, northern part, parts of eastern and southwest part of the city is more than any other neighborhood.
    Keywords: Public Transportation System, Bus Station, performance, Spatial Pattern, Ardabil city
  • Ameneh Malmir *, Hamedeh Abasi, Eshagh Honari, Parviz Vafaie Pages 31-55

    The purpose of this study was to investigate the effect of burnout on organizational anti-citizenship behavior of traffic workers in Hamadan province. The purpose of the present study is applied; it is a causal research method. The statistical population of this study consists of traffic and traffic staff of Hamedan province with 190 persons. Using simple random sampling method and according to Morgan table the sample size was 123 persons. In order to collect the research data, the Maslach (2001) questionnaire for job burnout and the Fox & Spector (2001) questionnaire for organizational anti-citizenship behavior were used. In order to increase the validity of the questionnaire, the points of view of expert teachers were used. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaire. The alpha value for anti-citizenship behavior was 0.90 and for job burnout was 0.87. In this study, data analysis was performed using SPSS software version 22 and Kolmogorov-Smirnov and T-student tests. Keywords: Personnel Burnout, Personal Success Reduction, Depersonalization, Emotional Analysis, Organizational Anti Citizenship Behavior.

    Keywords: Personnel Burnout, Personal Success Reduction, depersonalization, Emotional Analysis, Organizational Anti Citizenship Behavior
  • Somaieh Alavi *, Ehsan Esfandiari Pages 57-89

    The casualties due to traffic accidents in Iran are very shocking, which necessitates further investigations into safety measures. The purpose of this study is to evaluate the performance of provinces in road transport safety. The present research data is from the statistical yearbook of Roads and Transportation Organization. The method used in this study was data envelopment analysis (BCC) with weighted input variables in two stages of provincial classification without considering inter-provincial class. Finally, efficient units were compared with Anderson Patterson method. Research data were analyzed using DEA Solver software.  In the first stage, 31 provinces without any classification were compared with each other in terms of safety performance indicators presented in the statistical yearbook of the National Road Administration, which included East Azarbaijan, Alborz, Khuzestan, Sistan Baluchestan, Qazvin, Golestan, Gilan, Lorestan, Markazi and Hamadan were found to be ineffective. In the second stage, the provinces were categorized into three categories according to the number of freight and passenger trips, and then each province was compared in terms of performance status with each other. At this stage, Golestan, Sistan and Baluchestan, Markazi, Hamedan, Gilan, Alborz and Lorestan provinces were ineffective. The results of implementation of Anderson Patterson method announced the top three provinces, respectively, Tehran, Isfahan and Khorasan Razavi, respectively.

    Keywords: Road Safety, Intelligent Transportation System, Road Accident, Data Envelopment Analysis
  • Hadi Farasat *, Hasan Momeni, Ahmadreza Toosi Pages 91-114

    Occupational burnout is a multidimensional construct that is caused by workplace stress, type of work, and frustration among employees, leading to negative changes in attitude, mood and behavior in the face of occupational stress. The purpose of this study was to determine the effect of psychological well-being on job burnout of Rahmand Khorramabad police officers. This research is a descriptive, correlational, descriptive, correlational study. The study population consisted of Khorram Abad police officers in 2017, 122 persons were selected by simple random sampling method. Data were collected by psychological well-being and job burnout questionnaires. Was done. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression with concurrent model. It shows that according to the correlation coefficient (0.68) 0.46% of variance of burnout of Khorramabad city police officers is predicted through psychological well-being, as well as environmental dominance variables 0.27% independence 0.25% positive relationship with others 0.19 personal growth 0.13 ؛ purposefulness in life 0.21, self-acceptance 0.15 predicted percent of variance in burnout of Khorramabad city police officers. Also, stepwise regression analysis was performed in 4 steps, dominating step five of psychological well-being. Environment, independence, positive relationship with others, and purpose in life remained in the analysis, with 0.47% of the variance elusive. Job burnout forecasted traffic police. The results indicate the importance of psychological well-being variables in predicting job burnout of traffic police officers. Therefore, the level of psychological well-being can be increased to improve the job burnout of the traffic police officers.

    Keywords: Psychological Well-being, burnout, Traffic Police
  • Reza Javadian *, Seyed Teymour Hoseini, Mohammadreza Hassanzadeh, Shoayb Darvishinia Pages 115-132

    Eight accident points have been identified in District 2 of Greater Tehran Municipality, with numerous cases of accidents occurring in different forms at these eight points. There were 9 deaths, 225 fatalities and 1353 fatalities in 1986. The main purpose of this study was to evaluate the effect of geometric corrections performed on accident points on the accident rate and to what extent the corrected impacts on accident, death and injury accidents. The purpose of this study was to describe descriptive-documentary research based on the type of purpose of applied research and in terms of the method of work performed. For this purpose, the accident analysis points were analyzed and the evaluations carried out in the area 2 of Tehran. In order to investigate the effectiveness of accident corrections in the year 2017 and 2018, information and statistics from the Greater Tehran Road Police (COM Form 114) have been examined to identify the major features and trends of accidents (decreasing or incremental) in the corrected accident locations. It was estimate 97 compared to 96. As a result, we have seen a reduction in the number of fatal and surgical accidents, but no significant change in the number of injuries.

    Keywords: effectiveness, Accident Points, Accidents, urban space, Road Safety
  • Pouria Mohammadian Yazdi, Abdolmajid Qaranjik *, Ali Yar Ahmadi, Arash Naghafi Pages 133-150

    Today, policymaking in the field of traffic laws is necessary to discipline traffic behaviors, especially in the field of motorcycles. Despite the increasing variety of motorcycles, especially the development of electric motorcycles and their various features, there is only one type of driver's license. In addition, given the widespread use of it in the country and the problems in society, including traffic, environmental pollution caused by traffic, increased fuel consumption in traffic, and challenges related to park space and the like, particularly in the countryside shows the inevitability of revising a motorcycle license. Therefore, the present study aims at identifying the different dimensions and explaining the necessity of classifying motorcycle licenses in Iran. In this regard, using qualitative methodology and content analysis method and through documentary sources, he has examined traffic laws in different countries of the world. Findings show that in many countries motorcycle licenses are more than one type, and often three or four types, with different specifications being defined for each. In the US, this classification is often two (in different states), in China three, India, Japan, and the European Union four, and Turkey and Malaysia five. Therefore, in order to further regulate traffic behaviors and improve traffic culture, suggestions may include a serious revision of motorcycle license regulations and its classification into at least three categories.

    Keywords: Driving license, Motorcycle license, driving rules, Certification classification, Motorbike types